مظالعات اجتماعی دوره اول متوسطه شهرستان ماکو

آموزشی ، درسی

نامگذاری سال 1395 توسط مقام معظم رهبری

 

ایشان با اشاره به امیدها، فرصتها و تهدیدهای پیش رو در سال جدید تأکید کردند: هنر آن است که از فرصتها به معنای حقیقی کلمه استفاده و تهدیدها را نیز به فرصت تبدیل کنیم، به گونه ای که در کشور در پایان سال، تفاوتهای محسوسی پیدا شود و البته برای تحقق امیدها باید «تلاش»، «کار شبانه روزی» و «سعی و کوششی بی وقفه» انجام داد.

[ یک شنبه 1 فروردين 1395برچسب:,

] [ 11:29 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

Image result for ‫تصویر متحرک تبریک سال نو‬‎

زیباساز

زیباساز

[ شنبه 29 اسفند 1394برچسب:,

] [ 19:23 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

داوري منطقه اي جشنواره جابر بن حيان در ماكو

 

با ارائه بيش از 800 طرح و با مشاركت بيش از 1000 نفر از دانش آموزان مدارس ابتدايي شهري ، روستايي و عشايري ماكو مرحله داوري جشنواره جابر بن حيان در ماكو كليد خورد.
 

به گزارش روابط عمومي مديريت آموزش و پرورش ماكو ، به همت كارشناسي گروههاي درسي  و آموزش ابتدايي و آموزش و پرورش عشاير مديريت و با هدف  ایجاد زمینه و فرصت مناسب یاد گیری دانش آموزان و جلب مشارکت های معلمان در ارائه تجارب ارزشمند حرفه ای خود و نهادینه کردن فرهنگ تحقیق، پژوهش، تقویت حس کنجکاوی و اشتیاق به تحصیل در دانش آموزان دوره ابتدایی و پرورش قدرت تفکر آنان ، داوري مرحله شهرستاني جشنواره علمي تحقيقي دانش آموزي جابر بن حيان در ماكو با حضور يوسف محمدي مدير آموزش و پرورش شهرستان و ديگر كارشناسان مديريت كليد خورد. "يوسف محمدي " مدير آموزش و پرورش ماكو از محل برگزاري اين جشنواره در سالن ورزشي پروين بازديد و از نزديك در روند اجراي كار قرار گرفت.گفتني است آثار منتخب بعد از داوري به  مرحله استانی راه خواهند یافت.

 

 

[ جمعه 14 اسفند 1394برچسب:,

] [ 10:31 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

مرحله ی منطقه ای جشنواره جابربن حیان شهرستان ماکو کلید خورد

Image result for ‫تصویر متحرک جشنواره جابر‬‎

از روز: شنبه ، مورخه : 94/12/1 ، مرحله ی منطقه ای جشنواره جابربن حیان با حضور 500 پروژه های علمی بین دانش آموزان مقطع ابتدائی ( شهری ، روستاءی و عشایری ) شهرستان ماکو با حضور مدیریت محترم آموزش و پرورش کلید می خورد .

لازم به ذکر است این رقابت علمی ، پژوهشی و در عین حال هیجان انگیز بین دانش آموزان دختر و پسر مدارس ابتدائی سطح شهرستان از روز  یکشنبه آغاز به مدت 3 روز تا روز سه شنبه ادامه خواهد یافت .

در پایان پروژه های برگزیده و منتخب در زمینه ( تحقیق ، نمایش علمی ، مدل ، آزمایش و طراحی ساخت ) به مرحله استانی راه خواهند یافت.

 

 

 

 

[ جمعه 30 بهمن 1394برچسب:,

] [ 20:31 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

روز پرستار مبارک


[ یک شنبه 25 بهمن 1394برچسب:,

] [ 15:49 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

همایش استانی درس پژوهی - شهرستان خوی

استادیار پژوهشگاه مطالعات وزارت آموزش و پرورش جناب دکتر ابوالفضل بختیاری:

کلید تغییر وتحول درجهان به دست معلم است.درس پژوهی به معلم می آموزدکه خود برای کلاس خود فرمول تعلیم وتربیت بسازد.

 

خانم حسین پور معاون آموزش ابتدایی اداره کل نیز ضمن اشاره به استقبال همکاران جهت شرکت درکارگاه پژوهشی و تحقیق و افزایش آمار شرکت کنندگان اظهار داشت:انتظار می رود بیش از یک هزار و 200 نفر در این طرح شرکت نمایند.

 

 

سخنرانی جناب دکتر محمدی معاون مدیر کل ومدیر آموزش و پرورش خوی در همایش

جناب دکترقدیر محمدی معاون مدیر کل و مدیر آموزش و پرورش خوی اظهار داشت:درس پژوهی الگویی است که در آن معلم باید ابتدا ذهن خود را آماده کند و خود یاد بگیرد ، سپس به دیگران آموزش بدهد.


 

[ دو شنبه 5 بهمن 1394برچسب:,

] [ 19:46 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

برگزاري كارگاههاي آموزشي

تصویر

 

در راستای برنامه عملیاتی گروه های درسی مقطع ابتدائی استان ، اتاق تکنولوژی و گروه های آموزشی با همکاری سرگروه های درسی در نظر دارند کارگاه هاي آموزشی طبق جدول ذيل برگزار نمایند . مقتضی است مدیران محترم مدارس جهت شرکت فعال همکاران در کارگاه آموزشی مذکور به نحو مطلوب اطلاع رسانی نمایند .

پايه هاي تحصيلي

روز

تاريخ

محل برگزاري

ساعت برگزاري

معلمان چهارم و ششم

پنجشنبه

94/10/17

‍پژوهشسراي امام رضا (ع)

9 صبح

معلمان پايه دوم

پنجشنبه

94/10/17

‍پژوهشسراي امام رضا (ع)

11:30 صبح

معلمان سوم و پنجم

پنجشنبه

94/10/24

‍پژوهشسراي امام رضا (ع)

9 صبح

معلمان پايه اول

پنجشنبه

94/10/24

‍پژوهشسراي امام رضا (ع)

11:30 صبح

 

 

 

 

 

  • اهم موضوعات محوری کارگاه های آموزشی به شرح ذیل عبارتند از :
  • تشریح و تبیین جشنواره جابربن حیان
  • درخواست ارسال سوالات دی ماه تمام پایه ها و تهیه بانک سوالات
  • بررسی کتب ریاضی ، علوم و فارسی و ....
  • و گزارش عملکرد از بازدید های سه ماهه اول توسط سرگروه های درسی
  1. لازم به ذکر است معلمان چند پایه فقط می توانند در یکی از این کارگاه های آموزشی شرکت نمایند .

[ یک شنبه 13 دی 1394برچسب:,

] [ 20:35 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

بارم بندی دروس دوره دوم متوسطه سالتحصیلی 95-94

قابل توجه مدیران ، دبیران ، سرگروه های  دوره دوم متوسطه

بارم بندی دروس دوره دوم متوسطه (95-94)

برای دریافت بارم بندی دروس دوره دوم متوسطه (نظری) درسال تحصیلی 95-94

اینجا کلیک  فرمایید. 

[ دو شنبه 7 دی 1394برچسب:,

] [ 20:49 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

بارم بندی دروس دوره اول متوسطه در سال 95-94

قابل توجه مدیران ، دبیران ، سرگروه های  دوره اول متوسطه

بارم بندی دروس دوره اول متوسطه

برای دریافت بارم بندی دروس دوره اول متوسطه درسال تحصیلی 95-94 اینجا کلیک فرمایید:

[ دو شنبه 7 دی 1394برچسب:,

] [ 20:46 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

نشست صميمي اعضاء كميته جشنواره جابر بن حيان


به گزارش روابط عمومي مديريت آموزش و پرورش ماكو ، جواد زينالي معاون آموزشي مديريت ضمن بيان اهميت و ضرورت طرح ، از اين طرح بعنوان يك پروژه علمي و تحقيقي براي شناسايي استعداد علمي دانش آموزان نام برد و گفت: اين طرح به جهت ماهيت هيجاني و اكتشافي ، ميل يادگيري در دانش آموزان را افزايش مي دهد.

ولي عبدي پور كارشناس گروههاي درسي مديريت هم در اين جلسه به بيان جزئيات اجراي اين طرح پرداخت و به سوالات اعضاء در اين مورد پاسخ داد و افزود امسال با همكاري پژوهش سراي دانش آموزي اين امر به شكل منسجم و برنامه ريزي شده  محقق خواهد شد.  در پايان اعضاء به بيان نقطه نظرات خود در اين خصوص پرداختند.

[ دو شنبه 7 دی 1394برچسب:,

] [ 20:20 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

شیوه نامه جشنواره جابربن حیان سال تحصیلی 95-94

شیوه نامه جشنواره جابربن حیان

سال تحصیلی 95-94

جهت دانلود شیوه نامه و فرم اکسل بر روی لینک زیر کلیک کنید ...

http://TE1394.ParsiBlog.com/Files/b0321eae1eb69b5bab56acb7762fe02c.rar

 

[ سه شنبه 24 آذر 1394برچسب:,

] [ 21:50 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

بسته آموزشی شماره «3» راهنمای تکمیل دفتر ثبت فرآیند یاددهی یادگیری


بسته آموزشی شماره «3» راهنمای تکمیل دفتر ثبت فرآیند یاددهی یادگیری

[ پنج شنبه 12 آذر 1394برچسب:,

] [ 21:13 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

اولین جشنواره کشوری طراحی و ساخت آزمونهای عملکردی



جشنواره کشوری راحی و ساخت آزمون عملکردی



جشنواره کشوری طراحی و ساخت آزمون های عملکردی

[ پنج شنبه 12 آذر 1394برچسب:,

] [ 21:3 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

شیوه نامه دوازدهمین جشنواره الگوهای تدریس برتر

دوازدهمین جشنواره الگوهای برتر تدریس متوسطه نظری سال تحصیلی 95-94 در دو بخش علمی و عملی فقط برای دبیران دارای ابلاغ تدریس در متوسطه نظری اجرا می گردد. بخش علمی جشنواره الگوهای برتر تدریس به دو صورت تدوین تجارب تدریس و ارائه مقاله علمی مرتبط با روش های تدریس برای کلیه دبیران دوره دوم متوسطه (شاخه نظری) انجام می شود. بخش عملی دوازدهمین جشنواره الگوهای برتر تدریس به دو صورت غیر حضوری و حضوری برگزار خواهد شد. شیوه نامه اجرایی که به پیوست می باشد . آدرس سایت جدید دبیرخانه رایانه در همگام پست الکترونیکی گروه رایانه نظری استان مرکزی(arakg8687@yahoo.com) کلینیک مجازی دبیرخانه کلینیک مجازی گروه آموزشی رایانه استان بارم بندی پیشنهادی مبانی رایانه شیوه نامه دوازدهمین جشنواره الگوهای تدریس برتر فرم خام طرح درس

[ چهار شنبه 4 آذر 1394برچسب:,

] [ 13:17 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

راهبر آموزشی همان معلم راهنما نیست .

 

راهبرآموزشی عنوان جدیدی است که بنا بر ضروریاتی از سال تحصیلی 92-91 همزمان با ایجاد پایه ششم در دوره ابتدایی به وجود آمد. از جمله وظایف مهم راهبران آموزشی بازدید از کلاس های درس و نظارت بر آموزش معلمین ؛ شناخت  و تشویق خلاقیت های همکاران؛پیداکردن مشکلات و تنگناهای آموزشی و تلاش در جهت رفع آنها با کمک اداره محترم و گروه های درسی است .همچنین پیگیری برای تشکیل کارگاه های آموزشی و آموزشهای ضمن خدمت از وظایف او ست.

هرچند در سالهای گذشته افراد زیادی به عنوان معلم راهنما ( ویا عناوین دیگر) در دوره ابتدایی وجود داشته اند و وظایفی به ظاهر شبیه راهبران آموزشی را انجام میدادند؛(و معدودی از آنها زحمات قابل تحسینی داشته اند) با تجزیه و تحلیل عملکردتعدادی دیگر و بررسی بازخورد آنها در بین آموزگاران؛ به راحتی می توان دریافت که هرچند معلمین راهنما از نظر تعداد زیاد بوده اند (گاهی 4 یا5 نفر در یک سال) و تقریبا" همه ساله در دوره ابتدایی حضور داشته اند اما به دلایل مختلف تاثیر مهمی در امر آموزش نداشته اند .با توجه به این دلایل می توان حدس زد که چرا همکاران محترم من ( گاهی به حق) دید منفی نسبت به معلم راهنما پیداکرده و راهبر آموزشی را نسخه جدید معلم راهنما تصور کنند.

 

همکاران محترم ؛ مطابق بخشنامه های ارسالی از اداره کل وگفته هایی که مسئولین استان در جلسات با راهبران داشته اند؛ راهبر آموزشی همان معلم راهنما نیست.و تفاوت هایی در عملکرد و شرح وظایف آنها وجود دارد .( البته تا زمان درج این مطلب و هر آن ممکن است کشتی بان را سیاستی دگر افتد)

از جمله این تفاوت ها:

-          بسیاری از همکاران تصور می کنند که راهبر آموزشی مثل معلم راهنما بنا به در خواست اداره چون مجبور است نقش رابط و گزارش نویس را اجرا کند باید در همه امور مدرسه ( مثل حضور و غیاب – نظافت و بهداشت – ساختمان مدرسه- کمبود وسایل-در گیری های شغلی  و...) دخالت و رفع مشکل کنددر حالیکه راهبر آموزشی قرار است فقط تمرکز روی اموری داشته باشد که مستقیما" به آموزش مربوط باشد.

-          عده دیگری تصور می کنند چون معلمین راهنما در حضور مدیر مدرسه بازدید را انجام می داد و گزارش را بایدبه امضا و مهر مدیر میرساند؛ مجبور بود گاهی مشکلات را بنا به ملاحظاتی نادیده بگیرد در حالیکه راهبر آموزشی برای بازدید از کلاس و روش کار معلم و نوشتن گزارش نیازی به حضور و تایید مدیر ندارد و گزارش خود را مستقیما" برای استان می فرستد.

-          همچنین تصور عده ای دیگر از همکاران این است که چون اغلب معلمین راهنمای قبلی (به جزتعدادی انگشت شمار) بیشتر سوابق مدیریتی داشته و سالها از کلاس درس دور بوده و حتی با روش های جدید تدریس بیگانه بوده اند؛صرفا" با هدف ایرادگیری و پیداکردن نقاط ضعف و مچ گیری وارد مدرسه می شده اند . در حالیکه باید بدانند راهبر آموزشی صرفا" جهت نظارت و هدایت آموزش – آشکارکردن و گسترش نقاط قوت و خلاقیت های همکاران؛ایجادارتباط و هماهنگی بین همکاران و کمرنگ کردن نقاط ضعف احتمالی وارد کلاس شده و هیچ هدفی جز شناسایی همکاران بسیار زحمت کش و خلاقی که گمنام مانده اند ( و احیانا" حقی از آنان پایمال شده) و کمک رسانی آموزشی به همکارانی که ممکن است مشکلاتی در زمینه تدریس داشته باشند ؛ندارد.

با توجه به توضیحات مختصر گفته شده ؛راهبرآموزشی قرار نیست فردی مافوق معلمین دیگر با توانایی های استثنایی باشد.فقط قرار است با همکاری دیگر همکاران فضایی را بسازد که همه از یکدیگر یاد بگیرند و نقاط ضعف آموزش رابه کمک یکدیگر در جلسات و کارگاه های آموزشی برطرف کنند. راهبر آموزشی انتقال دهنده تجربیات آموزشی بین همکاران است نه ایرادگیر و منفی نگر.پس لطفا" دید خود را نسبت به راهبر آموزشی تغییر دهید تا تعامل بیشتری داشته باشیم.

 

[ چهار شنبه 27 آبان 1394برچسب:,

] [ 11:41 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

سمینار علمی آموزشی

[ سه شنبه 19 آبان 1394برچسب:,

] [ 21:10 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

هفتمین دوره جشنواره تولید محتوای الکترونیکی

هفتمین دوره

جشنواره تولید محتوای الکترونیک


  همزمان در استان آ.غ در شهرستان ماکو هم اجرا می شود .

به گزارش کار شناس اطلاع رسانی وروابط عمومی به نقل از  حوزه معاونت پژوهش وبرنامه ریزی ، واحد فناوری منطقه درراستای تکمیل طرح آموزشی « تولید محتوای الکترونیک » که درسال تحصیلی گذشته دربرخی ازمدارس علاقه مند به اجرا گذاشت . امسال دستورالعمل هفتمین دوره جشنواره تولید محتوای الکترونیکی به کلیه مدارس ابتدائی ، متوسطه اول و دوم منطقه ارسال شده است دراین فراخوان معلمان ودانش آموزان مشمول شرکت در مسابقه خواهند بود . هدف ازاجرای این جشنواره توسعه ی بهره وری ازطریق کارافزارهای آموزشی ورسانه های الکترونیک می باشد . دستورالعمل اجرا به صورت دقیق به مدارس ارسال شده است .

 

فراخوان شرکت در هفتمین جشنواره تولید محتوای الکترونیکی وزارت آموزش و پرورش

 

 

 

تولید محتوای الکترونیکی چند رسانه ای متناسب با نیاز معلمان و دانش آموزان و استفاده هوشمندانه از آن ها، یکی از سیاست های بر شمرده شده در سند تحول بنیادین آموزش وپرورش و برنامه درسی ملی جمهوری اسلامی ایران است . بهره گیری از فناوری های نوین آموزشی با رویکرد حل مسأله در تولید مواد و رسانه های یادگیری، توسعه سیاست چند تألیفی و زمینه سازی برای مشارکت فعال استان ها، معلمان و مربیان در تولید، تکمیل و غنی سازی مواد، منابع و مراکز متنوع یادگیری ؛ تولید و توزیع مواد و منابع یادگیری متناسب با توانمندی ها و ظرفیت های مناطق و مدارس؛ بسترسازی برای بسط و توسعه تجارب و ابتکارات معلمان و مربیان و دانش آموزان در طراحی، ساخت و ارزشیابی مواد و منابع یاددهی و یادگیری، سیاست های دیگری هستند که آنها را در راستای توانمندسازی مدرسه برای ایفای نقش اصلی و محوری در حرکت به سوی وضع مطلوب در تولید و بهره برداری از مواد و رسانه های یادگیری، مراکز و منابع متنوع یادگیری مورد توجه قرار داد.

 

سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی در اجرای مفاد سند تحول بنیادین ، سند برنامه درسی ملی و سند توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات آموزشی و همچنین تقویت، توسعه و تکمیل محتوای شبکه ملی مدارس ایران (رشد) به عنوان شبکه اصلی پشتیبان برنامه درسی در نظر دارد؛ جشنواره حمایت از پدیدآورندگان محتوای الکترونیکی دانش آموزان و معلمان با رویکرد های جدید آموزشی را با اهداف ذیل برگزار نماید:

 

  • 1. توسعه وتعمیق فرهنگ تولید محتوای الکترونیکی واستفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در فرآیند یادگیری
  • 2. ایجاد زمینه مناسب برای شناسایی و پرورش توانمندی های معلمان، دانش آموزان، دانشجو معلمان و مدرسان در تولید مواد و رسانه های الکترونیکی یادگیری
  • 3. تولید مواد و رسانه های یادگیری متناسب با نیاز معلمان و دانش آموزان و استفاده از آن ها در فرآیند تدریس
  • 4. زمینه سازی برای مشارکت فعال معلمان و مربیان در تولید، تکمیل و غنی سازی مواد و منابع متنوع یادگیری
  • 5. توانمندسازی مدرسه برای ایفای نقش اصلی و محوری در نیل به وضع مطلوب در تولید و بهره برداری از مواد و رسانه های یادگیری، مراکز و منابع متنوع یادگیری.
  • 6. ایجاد زمینه استفاده از مواد و رسانه های آموزشی مبتنی برفناوری های آموزشی در فرآیند یاددهی-

 

شیوه اجرا

 

این جشنواره در دو مرحله ( مرحله اول بصورت استانی ومرحله دوم بصورت کشوری از میان تولیدات برگزیده شده مرحله اول ) برگزار خواهد شد.

 

گروه های شرکت کننده

 

  • 1. دانش آموزان
    • دانش آموزان پایه ششم دوره ابتدائی
    • دانش آموزان دوره متوسطه اول و دوم
    • هنرجویان هنرستان های فنی، حرفه ای و کاردانش
    • تبصره : دانش آموزان شامل کلیه مدارس استثنایی، مدارس غیر دولتی و دانش آموزان مدارس استعدادهای درخشان نیز می شود
  • 2. معلمان (مربیان)*
    • آموزگاران و دبیران دوره ابتدائی ، و متوسطه اول و
    • معلمان مدارس استثنایی ، غیر دولتی و استعدادهای درخشان
    • هنرآموزان هنرستان های فنی؛ حرفه ای و کاردانش
    • مدرسان دانشگاه فرهنگیان
    • کارکنان آموزشی شاغل در ادارات آموزش و پرورش
    • *در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، «معلم» و «مربی» مترداف هم به کار رفته است.
  • 3. دانشجویان
    • دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان
    • تبصره1 : دانش آموزان و معلمان و دانشجویان می توانند محصول خود را به صورت کار اشتراکی )دانش آموز، معلم، دانشجو، مدرس ( ارائه نمایند.
    • تبصره2 : معلمان مدارس غیردولتی پس از دریافت تائیدیه از مدرسه محل خدمت می توانند از طریق مدرسه محصول خود را در جشنواره شرکت دهند.

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید دستوالعمل برگزاری این جشنواره را از قسمت فایل های ضمیمه دریافت نمایید. یا اینجا کلیک کنید

 

[ یک شنبه 17 آبان 1394برچسب:,

] [ 22:6 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

راهبران آموزشی دوره ی ابتدایی

بسمه تعالی

عنوان طرح ابتکاری استان اصفهان: راهبران آموزشی دوره ی ابتدایی

بیان مسئله و ضرورت اجرای طرح:

با توجه به تحولات دوره ی ابتدایی وشش پایه شدن آن و استفاده از نیروهای راهنمایی و متوسطه در این مقطع هم چنین جدید بودن محتواهای آموزشی این پایه و لزوم پیگیری و نظارت و راهنمایی آموزشی موارد مربوط به کتب جدیدالتألیف پایه های اول و دوم ضرورت نظارت و راهنمایی آموزشی جهت بهتر اجرا شدن برنامه های مذکور با اجرای طرح راهبران آموزشی دوره ی ابتدایی مورد نیاز می باشد

اهداف طرح :

-         فراهم نمودن فرصت های لازم درتبادل تجارب و تعامل افکار و اندیشه ها ی معلمان دوره ی ابتدایی  

-         راهبری آموزشی ( نظارت و راهنمایی مستقیم بر عملکرد همکاران دوره ی ابتدایی با هدف شناسائی وترویج نقاط قوت وبررسی آسیب های احتمالی مؤثر برفرآیند یاددهی –  یادگیری همراه با ارائه ی گزارش )

-         آگاهی اداره کل از فرآیند آموزشی در کلاس به  صورت روزانه

-         نقدوبررسی گزارش حاصل از بازدیدهای بعمل آمده طبق سامانه ی طراحی شده  در راستای بهبود کیفیت یاددهی - یادگیری

-         ارتقاء صلاحیت های حرفه ای معلمان  از طریق برگزاری کارگاه های آموزشی در راستای رفع مشکلات مشهود دربازدیدها

-         بررسی و تحلیل طرح ها و برنامه های آموزشی  دوره ی ابتدایی

-         ترویج و توسعه فرهنگ استفاده از فن آوری اطلاعات و ارتباطات

ارتباط طرح با شاخص های مورد نظر در تفاهم نامه:

-         نظارت علمی بر اجرای برنامه های درسی

-         ارتقاء کیفیت آموزشی در کلاس های چند پایه

-         ارتقاء توانمندی های علمی ، آموزشی و تربیتی معلمان

-         کاربرد فناوری های جدید در فرایند یاددهی ، یادگیری

-         نظارت بر طرح های دوره ابتدایی از جمله کرامت ، پرورش خلاقیت ، جابربن حیان ، جشنواره تدریس ، ارتقاء قرآن و پیگیری وضعیت آموزشی دانش آموزان با نیاز ویژه

مخاطبین طرح :

معلمان – دانش آموزان – رؤسای ادارات نواحی و مناطق

گستره اجرای طرح:

تمامی مدارس و کلاس ها ی درس دوره ی ابتدایی استان

فرآیند اجرای طرح:

راهبران محترم آموزشی پس از بازدید از کلاس همکاران طبق ملاک های مندرج درفرم های مربوطه از طریق سامانه راهبران آموزشی استان اطلاعات را ثبت می نمایند و اداره کل گزارشی از عملکرد راهبران را به صورت ماهانه در اختیار مناطق و نواحی قرار داده تا نسبت به موارد قابل پیگیری اقدامات مقتضی انجام پذیرد.

دستاورد ها و پیامد های طرح:

شناسایی مشکلات آموزشی موجود به صورت واقعی

توانایی تحلیل و آسیب شناسی دقیق آموزشی بر اساس شاخص های آموزشی تعریف شده در سامانه

اقدام سریع مناطق و نواحی جهت برطرف نمودن مشکلات آموزشی خود

برنامه ریزی جهت معلمانی که از نظر توانمندی در سطح پایین تری قرار می گیرند.

[ جمعه 8 آبان 1394برچسب:,

] [ 20:29 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

ارتقای کیفیت اجرای برنامه‏ های درسی

 نکته‏ ها و توصیه‏ ها

اشاره

مدیران و معلمان برای کسب موفقیت در ارتقای کیفیت اجرای برنامه‏های درسی، به دانش و اطلاعاتی گسترده نیاز دارند؛ دانش و اطلاعاتی که از منابع موثق و معتبر قابل حصول باشد. مدارس و کلاس‏های درس امروز، بسیار ناهمگن‏تر و پیچیده ‏تر از مدارس و کلاس‏های گذشته‏ اند. به ‏دلیل وجود تفاوت‏های‏ فردی‏ و فرهنگی، چه‏در جامعه‏ ی دانش ‏آموزی و چه ‏در جامعه‏ ی معلمان‏ و کارکنان‏ مدارس، و نیز به‏دلیل چند‏وجهی‏ بودن فرهنگ و محیط مدارس و کلاس‏ها، معلمان و مدیران مدارس به‏ عنوان رهبران آموزش و سکان‏داران چرخه‏ ی یادگیری، با چالش‏ های متعدد و متنوع رو به ‏رو هستند.اشاره

 

چگونگی رویا رویی با معضلات و چالش‏ها، بدون شک در کیفیت اجرای برنامه‏های درسی، به ‏عنوان مهم‏ترین مؤلفه ی مسئولیتی و کاری مؤثر است. در این دوره از انتشار مجله (دوره‏ی بیست و پنجم) کوشش بر این است که در هر شماره چند نکته یا توصیه‏ ی کلیدی ارائه شود که به‏طور عام راهگشای ارتقای کیفیت اجرای برنامه‏های درسی در مدارس و کلاس‏های درس باشد؛ نکته‏هایی که حاوی اصول و بایسته‏ها در جهت تحقق هدف‏های برنامه‏های درسی باشد و در نهایت به کسب درجات بالای کیفیت اجرا در مدارس بینجامد.

 

 

می‏کوشیم‏ نکته‏ ها بیشتر در ارتباط با ماهیت یادگیری و چگونگی یادگیری توسط دانش ‏آموز و فرایند تفکر او بر مبنای یافته ‏های جدید روان‏شناسی یادگیری و دانش مدرن فناوری اطلاعات و ارتباطات مطرح شود

 

می‏کوشیم‏ نکته‏ ها بیشتر در ارتباط با ماهیت یادگیری و چگونگی یادگیری توسط دانش ‏آموز و فرایند تفکر او بر مبنای یافته‏ های جدید روان‏شناسی یادگیری و دانش مدرن فناوری اطلاعات و ارتباطات مطرح شود؛ به نحوی که معلمان و رهبران آموزشی علاقه‏مند امروزی بتوانند در عمل از آن‏ها استفاده کنند و موجبات رضایت‏ خاطر و موفقیت دانش ‏آموزان را فراهم‏ نمایند.

 

توصیه ‏ها

الف) ایجاد فضای خلاقیت و توانمندی در مدرسه و کلاس درس

 

1. برای کسب موفقیت، همه‏ ی دست‏ اندر کاران تحقق هدف‏های برنامه‏ ها را در برنامه‏ ریزی مشارکت دهید.

2. دانش ‏آموزان را در انتخاب راه و روش‏های موفقیت آزاد بگذارید و از ابتکارات آن‏ها استقبال کنید.

کلاس درس

3. فرصت و امکان مبادله‏ ی افکار و ایده‏ های نو را برای افراد و گروه‏ها به وجود آورید.

4. از روش‏های بارش مغزی یا سیال‏سازی ذهن بهره‏ ی کافی بگیرید.

5. از سخت‏گیری‏های مقرراتی بپرهیزید.

6. از باز خوردهای مثبت و فوری برای افزایش انگیزش استفاده کنید.

7. از واگذاری مسئولیت به افراد و گروه‏ها نهراسید.

8. مدیریت در یادگیری، خودگردانی و خود ارزیابی را ترویج دهید.

9. در مدیریت و راهبری آموزشی، مبتکر و خلاق باشید.

10. شیوه‏های ارزش‏یابی را با تنوع روش‏های کسب موفقیت دم‏ساز کنید.

 

جمله ی (همه‏ی کودکان می‏توانند یاد بگیرند)، زمانی تحقق پیدا می‏کند که به عنوان معلم بتوانیم راه درست یاددهی و یادگیری را پیدا کنیم.

ب) تعدیل و اصلاح فرایند فعالیت‏های مدرسه و کلاس درس

 

1. اگر‏چه فعالیت‏های متعددی در مدرسه و کلاس درس صورت می‏گیرد، اما اساس فعالیت‏ها، یاددهی و یادگیری است. یاددهی و یادگیری پیوسته باید مرکز توجه باشد و سایر فعالیت‏ها به نوعی فرایند یاددهی _‏ یادگیری را حمایت، تقویت و پشتیبانی کند.

 

2. سیاست‏ها، رویه‏ها، روش‏ها، ارزش‏ها، اعتقادات و ساختارهای ارتباطی که یک نظام اجتماعی هم‏چون کلاس درس یا مدرسه را به وجود می‏آورند، در واقع به نوعی معماری اجتماعی تلقی می‏شوند. اصلاح این چنین معماری، به عبارت دیگر اصلاح سیاست‏ها، روش‏ها و رویه‏ها و ساختارهای ارتباطی، هم‏زمان با اصلاح جریان فعالیت‏ها، احتمال کسب موفقیت کامل در اجرای برنامه‏های درسی را دو چندان می‏کند. این اصلاح در هر دو سطح مدرسه و کلاس درس، توسط مدیر و معلم قابل اعمال است.

 

مدرسه

3. اصلاح ارتباط ‏ها در ابعاد گوناگون، ارتباط میان دانش‏آموز و معلم، دانش‏آموز و دانش‏آموز، معلم و اولیاء، مدیر و معلم، مدیر و اولیاء و ارتباط کارکنان با یکدیگر، از دیگر عوامل مؤثر در کسب موفقیت در اجرای مطلوب برنامه‏های درسی است. معلمان و راهبران آموزشی بهتر است در همان‏ زمان که به اصلاح و تعدیل و تقویت فعالیت‏ها و معماری اجتماعی مدرسه و کلاس درس می‏پردازند، به اصلاح و بهبود ارتباط‏ها در ابعاد گوناگون نیز توجه خاص داشته باشند. توصیه این است که محیطی برای یادگیری در مدرسه و کلاس درس به وجود آید تا مشوق برقراری ارتباطات اجتماعی مثبت و مشارکت فعال در فرایند یادگیری باشد.

 

4. هماهنگی با تنوع توانایی‏های دانش‏آموزان، عاملی دیگر در کسب موفقیت در اجرای برنامه‏های درسی و ارتقای کیفیت اجراست. این گفته که((همه‏ی کودکان می‏توانند یاد بگیرند))، زمانی تحقق پیدا می‏کند که به عنوان معلم بتوانیم راه درست یاددهی و یادگیری را پیدا کنیم.))

رویکرد جدید در آموزش و یاد دهی این است که به جای ارائه‏ی یک برنامه‏ی درسی یکسان به گروهی نامتجانس و غیر هم توان، شیوه‏ای را برای یاد دهی برگزینیم که برای سازگاری با نیازهای همه‏ی انواع دانش‏آموزان (ضعیف، متوسط و قوی) قابلیت انعطاف در طراحی را داشته‏ باشد. در کلاس‏های نامتجانس، تهیه‏ی طرح درس با توجه و تأکید بر نکات زیر ضروری است:

 

تدریس

* علاقه‏ی دانش‏آموزان در انتخاب مواد و محتوای برنامه لحاظ شود.

* ‏استفاده از منابع و مواد متعدد و گوناگون ممکن و عملی باشد.

* ‏حق انتخاب نوع تکالیف درسی، برای دانش‏آموزان محفوظ بماند.

* ‏زمان تدریس بر مبنای حوصله‏ی دانش‏آموزان منعطف باشد.

* ‏ارزش‏یابی دانش‏آموزان با برنامه‏ی یادگیری آن‏ها هماهنگ شود.

 

نکته‏‏ها   

   

کلاس درس

      

* ‏انتظار این نیست که مدیر مدرسه یا معلم کلاس درس، همه‏چیز مربوط به آموزش و پرورش را بداند، اما انتظار این است که مجموعه شایستگی‏هایی را که برای موفقیت در انجام مسئولیت‏ها و وظایف خویش لازم است، به‏خوبی بشناسد و وجود خود را به کسب آن شایستگی‏ها مزین کند.

یادداشت برداری

* ‏هدایت مؤثر آموزش و یادگیری، عملی تک‏نفره نیست، بلکه به مشارکت دیگران نیازمند است. احساس احترام به نظر دیگران و دعوت آن‏ها به مشارکت در برنامه‏ریزی‏های اجرایی برنامه‏های درسی، به ارتقای کیفیت اجرا کمک و تحقق هدف‏های مورد نظر در برنامه را تسهیل می‏کند.

 

*‏ هیچ سبک رهبری واحدی نمی‏تواند در حل مشکلات و مسائل دنیای به سرعت در حال تغییر امروز کاملا"موفق باشد. مدیران و معلمان باید باشناخت توانایی‏ها و ضعف‏های خود و شناخت عوامل دست در کار دیگر، اعم از کارکنان، همکاران و دانش‏آموزان، سبک‏های رهبری خود را تعدیل و اصلاح کنند و آن را بسته به موقعیت، در جهت تحقق هدف‏های مورد نظر تغییر دهند.

 

*‏ توجه به سبک‏های یادگیری دانش‏آموزان و رجحان‏های فردی آن‏ها، از ضرورت‏های مهم آموزش است. دانش‏آموزان‏بر مبنای ساختار و عملکرد مغز خود با رجحان‏های متفاوت، مطالب را یاد می‏گیرند. برخی از رجحان بینایی برخوردارند و از طریق خواندن و مطالعه بهتر یاد می‏گیرند و برخی دیگر رجحان شنوایی دارند و از طریق گوش کردن و شنیدن بهتر می‏آموزند. برخی نیز از رجحان‏های لمسی و جنبشی برخوردارند و کارهای یدی را بهتر و سریع‏تر یاد می‏گیرند.

شناخت رجحان‏های فردی و متناسب کردن شیوه‏های یاددهی و یادگیری با آن‏ها، از عوامل مهم و تأثیرگذار در ارتقای کیفیت اجرای برنامه‏های درسی است. از وسایل متنوع دیداری، شنیداری و حرکتی به تناوب یا همراه با هم استفاده کنید.

 

یادگیری با یادسپاری تفاوت اساسی دارد

 

یادگیری

نکته‏ی قابل ذکر این است که هیچ‏گاه نباید به یادگیری بسنده شود. حفظ و نگه‏داری مطالب در حافظه‏ی بلندمدت و یادسپاری مطالب یاد گرفته شده، به اندازه‏ی خود یادگیری مهم است. استفاده از راهبردهای مؤثر و مفید، تقویت و حفظ و نگه‏داری مطلب، از نکته‏های کلیدی در ارتقای کیفیت اجرای هر برنامه‏ی درسی است.

 

بهره‏گیری از ابزارهای متنوع و گوناگون آموزشی، همراه کردن آموزش با فناوری‏های مناسب، استفاده از رسانه‏های متعدد، مرور، تمرین و تکرار کافی، ارزش‏یابی مستمر و به‏جا نیز می‏تواند موجبات یادسپاری قوی‏تر را فراهم کند. هم‏چنین‏ رعایت توالی منطقی مطالب، پیوند یا تلفیق موضوعات و مقوله‏های همگن و هم‏خوان، تصویر‏سازی ذهنی، ارائه‏ی اطلاعات و دانش بر مبنای شباهت‏ها و تفاوت‏ها، مزایا و معایب، سلسله‏مراتب و نظایر آن، همه به ‏نوعی در کمک به یادسپاری مطالب سهیم و مؤثر هستند.

 

نکته‏ی قابل توجه دیگر در زمینه‏ی یادسپاری خوب مطالب، توجه‏ هم‏زمان به ابعاد شناختی، عاطفی و روان حرکتی موضوع یا مطلب مورد یادگیری است. برخورداری از احساسات و عواطف خوب و مثبت، مشوق و برانگیزاننده و لذت‏بخش و عاری از تهدید و ترس به‏هنگام یادگیری، بسیار مؤثرتر از داشتن حالات احساسی بد و منفی، غم‏افزا و دلسرد کننده عمل می‏کند و موجبات یاد سپاری قوی را فراهم می‏سازد. جای شبهه نیست که یادگیری توأم با عمل، کار یدی و دست ‏ورزی، بهره‏گیری از ابزارهای رسانه‏ای و رایانه‏ای، بسیار ماندگارتر و با ثبات‏تر از یادگیری نظری و ذهنی است.

 

((ارزش‏یابی)) نقش کاملا"استثنایی دارد

تدریس

نقش ارزش‏یابی، به ‏ویژه ارزش‏یابی پیشرفت تحصیلی، به پاسخ‏گویی به سیاست‏مداران و طبقه‏بندی دانش‏آموزان به قبولی و مردودی محدود نیست. مهم‏ترین نقش ارزش‏یابی، فراهم‏کردن زمینه‏های شناخت از چگونگی یادگیری، درجه‏ی تحقق هدف‏های برنامه‏ی درسی و تعیین ویژگی‏ها و توانمندی‏های مثبت و منفی یادگیرنده‏هاست و مهم‏ترین اثر آن مشخص کردن نقاط اصلاح، ترمیم، تکمیل و فراهم کردن زمینه برای جبران کاستی‏ها و نقطه‏ضعف‏هاست.

 

ارزش‏یابی خوب و کیفی با بهره‏گیری از شیوه ‏های نوین مثل تشکیل پوشه‏ی کارنما و خود‏سنجی می‏تواند، زمینه‏های یادگیری بهتر و بیش‏تر را برای دانش‏آموز فراهم کند. ارزش ‏یابی ‏های ملاک مرجع، همیشه در حوزه‏ی یادگیری، بر ارزش‏یابی‏های نورم مرجع رجحان دارند. به‏علاوه، سنجش‏های عملکردی و آزمون از فعالیت‏های عملی، ابزارهای دقیق‏تری برای هدایت یادگیری‏اند تا آزمون‏های استاندارد یا معلم‏ساخته‏ی‏ تستی و مداد و کاغذی. توصیه‏های زیر می‏تواند در انتخاب ابزارهای سنجش عملکرد، مفید واقع شود:

 

دانش آموز

*‏ ابزار سنجش چالش‏های فکری و هوشی را بطلبد، نه صرفا" اجرای یک ‏سلسله کارهای مجزا و پشت‏ سرهم.

* اجرای عمل، نشانگر کوشش در یک موضوع خاص در یک حوزه‏ی درسی باشد.

* به‏ وسیله‏ی همه‏ی دانش‏آموزان قابل انجام باشد.

* توانمندی‏ ها، مهارت‏ها و نقاط‏ قوت را مشخص کند.

* دانش و مهارت‏های اساسی را بسنجد، نه جزئیات و موارد پیش‏ پا افتاده را.

* در راستای برنامه‏ی درسی و یا مکمل آن باشد.

* ازاضطراب امتحان کم کند.

* و زمینه را به‏منظور چالش فکری و یادگیری‏ فعال برای دانش‏آموز فراهم کند.

 

تنظیم: مریم فروزان کیا

منبع: رشد تکنولوژی آموزشی

شماره‏ی 1

مهر 1388

[ جمعه 8 آبان 1394برچسب:,

] [ 20:17 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

نقش و جايگاه گروه هاي آموزشي در توسعه يادگيري معلمان

آموزش و پرورش از ديرباز ، نقشي اساسي درتداوم و بقاي جامعه بشري ايفا كرده است . آداب و رسوم ، اعتقادات و ارزشها ، نگرشها و رفتارها ، دانش ها و مهارتهاي جامعه از طريق فراگردهاي پرورش و آموزش قابل انتقال و دوام بوده اند. امروزه جريان پرورش كودكان ، در خانواده آغاز مي شود ، ولي به زودي ، سازماني اختصاصي ، يعني مدرسه ، مسؤوليت ايفاي اين وظيفه را رسماً بر عهده   مي گيرد  .

براي دستيابي به آموزش و پرورشي مطلوب و هدفمند ، بايد با بينشي عميق متكي بر مطالعات جامع و با حصول صلاحيت هاي كاملاً تخصصي و حرفه اي و فعاليت هايي جهت دار و با در نظر گرفتن جنبه هاي مختلف به برنامه ريزي پرداخت . براي اين برنامه ريزي بايد پشتوانه اي عظيم از فلسفه ، فرهنگ ، دانش ، مهارت و دستاوردهاي نوين علوم و فنون و با بكارگيري ابزارها و روشهاي جديد ، فراهم آورد تا ضمن پاسخگويي به نيازها ، مشكلات و تقاضاهاي موجود ، به نتايج بهتر و   غني تري دست يافت .

بقیه مطلب را در ( ادامه مطلب ) مطالعه کنید .


ادامه مطلب

[ جمعه 24 مهر 1394برچسب:,

] [ 11:1 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

سلام بر حسین

[ جمعه 24 مهر 1394برچسب:,

] [ 10:39 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

اجرای طرح تدبیر در مدارس دوره ابتدایی

معاونت آموزش ابتدایی اعلام کرد : طرح تدبیر (راهنمای مدیر در ارتقاء کیفیت مدیریت مدارس ابتدایی) در سال تحصیلی 95-94 در مدارس دوره ابتدایی با هدف بهبود و ارتقاء فرایندهای برنامه ریزی ، آموزش و یادگیری ، فعالیت های پرورشی ، تربیت بدنی و سلامت ، مشارکت دادن ذینفعان در امور مدرسه و ... اجرا خواهد شد .

به گزارش روابط عمومی معاونت آموزش ابتدایی ؛ به اطلاع می رساند آموزش و پرورش در شکل گیری و پیشرفت تغییرات و تحولات علمی ، فرهنگی ، اجتماعی ، اقتصادی و سیاسی نقش انکار ناپذیری دارد ،اما  خود نیز از این تحولات متاثر شده و برای حفظ نقش ممتاز و بی بدیل نیازمند تحول می باشد. آنچنان که در سند تحول بنیادین برای تحول متوازن، پایدار و متناسب با نیازها ، مجموعه  مولفه های اصلی نظام آموزشی به صورت نظام گرا ، تحت عنوان زیر نظامهای"برنامه درسی ، تربیت معلم و تامین منابع انسانی ،راهبری و مدیریت ،تامین و تخصیص منابع مالی ، تامین فضا، تجهیزات و فن آوری ،پژوهش و ارزشیابی " مورد توجه قرار گرفته است.

      زیر نظام مدیریت و رهبری در سطوح مختلف آموزش وپرورش همواره و به انحاء روش های مختلف مورد توجه بوده است ، زیرا این زیر نظام مسئولیت  راهبری و مدیریت سایر زیر نظام ها را بر عهده دارد .مدیریت مدارس سطحی از مدیریت و رهبری  است که ، برای هدایت برنامه ها ، فعالیت ها و تلاش های جمعی در جهت آرمانها ، اهداف ، راهبردها و سیاست های آموزش و پرورش تلاش می نماید. در صورتیکه مدیریت مدارس نقش و وظیفه خود را در هدایت فرایند های آموزشی و پرورشی به درستی ایفا نمایند ، مدرسه به کانون تربیت محله تبدیل شده  و شرایط برای تحقق اهداف  آموزش و پرورش فراهم می شود . در این راستا ، بهبود و ارتقاء  فرایندهای برنامه ریزی ،آموزش و یادگیری ،  فعالیت های پرورشی ، تربیت بدنی و سلامت  ، مشارکت دادن  ذینفعان در امور مدرسه و ارزیا بی که در  سند تحول بنیادین نیز با عباراتی همچون : رویکرد مدیریتی نقد پذیر و مشارکت جو ، تعامل اثر بخش با محیط پیرامونی ، خود ارزیابی ،مسؤول و پاسخگو نسبت به نظارت و ارزیابی بیرونی، گسترش و تعمیق فرهنگ پژوهش و ارزشیابی ،خلاقیت و نوآوری و...  به آنها  توجه شده است  ، ضروری می باشد . بدین منظورمجموعه " راهنمای بهبود مدیریت مدارس ابتدایی" در قالب طرح تدبیر با  هدف کمک به مدیران در  ارتقاء عملکرد مدارس و توسعه شرایط تحقق اهداف آموزش و پرورش دوره ابتدایی تنظیم  شده  است که طی بخشنامه ای به اطلاع همکاران محترم در مدارس رسانده شده است .


فايل هاي مربوطه :
طرح تدبير 1.pdf24.539 KB
طـــــــرح تدبير.pdf755.383 KB
طرح تديبر 2.pdf22.25 KB
   

[ چهار شنبه 22 مهر 1394برچسب:,

] [ 20:6 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

اجرای طرح تدریس تخصصی در پایه های پنجم و ششم ابتدایی (چند معلمی)

 

طرح چند معلمي براي پايه هاي پنجم و ششم ابتدايي از مهر در سراسر کشور اجرا مي شود. معاون ابتدايي وزارت آموزش و پرورش با بيان اين مطلب، به خراسان گفت: براساس دو ضرورت و دليل سياست چندمعلمي براي ۲ پايه پنجم و ششم از دوره دوم ابتدايي اجرا مي شود که مسئله اول کمبود نيروي انساني در مقطع ابتدايي است که از معلمان علاقه مند و داراي شرايط مقاطع بالاتر براي اجراي اين سياست دعوت به همکاري مي شود. محمد ديمه ور ادامه داد: بحث بعدي ضرورت اجراي آموزش هاي تلفيقي و ميان رشته اي است که در تمام دنيا به آن توجه مي شود و ما نيز بايد راهکارهاي مناسبي براي بهره مندي دانش آموزان از اين گونه آموزش ها فراهم کنيم. اين مقام مسئول تصريح کرد: اجراي اين سياست در قالب چند معلمي انجام مي پذيرد به اين گونه که يک معلم دروس علوم پايه مثل رياضي، علوم، تفکر و پژوهش را تدريس خواهد کرد، يک معلم تدريس دروس علوم انساني مثل معارف و قرآن، ادبيات فارسي و علوم اجتماعي را برعهده دارد و معلم تربيت بدني هم مباحث حوزه خود را اداره خواهد کرد. وي با بيان اين که سياست چند معلمي به معناي اختصاص معلم به تعداد عناوين درسي نيست، خاطرنشان ساخت: اين شيوه سال گذشته به صورت آزمايشي در چند استان اجرا شد و نتايج مثبتي به همراه داشت و درصدد فراگيرکردن آن در تمام کشور هستيم. ديمه ور افزود: اجراي سياست چند معلمي از ابتداي مهر در پايه هاي پنجم و ششم ابتدايي در سراسر کشور آغاز مي شود. معاون ابتدايي وزارت آموزش و پرورش در پاسخ به سوالي درباره نياز مناطق مختلف کشور به جذب معلمان مقاطع بالاتر، تاکيد کرد: در مدارس و مناطقي که معلم ابتدايي به تعداد کافي حضور دارند، دغدغه اجراي طرح چند معلمي را نداريم و معلم مربوطه به همراه معلم تربيت بدني و معلم قرآن برنامه را اجرا مي کنند و اگر کمبود نيرو وجود داشته باشد از معلمان مقاطع بالاتر و همکاراني که سنوات خدمت بالاي ۲۰سال دارند براي همکاري دعوت مي شود. ديمه ور يادآور شد: اجراي اين سياست بار مالي جديدي براي وزارتخانه ايجاد نمي کند زيرا معلمان براي تامين ساعات موظفي خود براي تدريس به اين مقطع مي آيند. وي اظهار کرد: در شرايط فعلي تقريباً در تمامي مناطق کشور به همکاري معلمان مقاطع بالاتر نياز داريم که البته کمبود نيرو در مقطع ابتدايي تا ۲ سال آينده به دليل دانش آموخته شدن دانشجويان دانشگاه فرهنگيان تا حد زيادي برطرف خواهد شد. وي همچنين در گفت وگو با ايسنا با اشاره به اين که پيش بيني مي کنيم حداقل صدهزار دانش آموز در سال تحصيلي آينده براساس آمار جمعيتي ثبت احوال به دوره ابتدايي افزوده شوند، گفت: طبيعتا به کلاس هاي درس بيشتري نياز خواهيم داشت. وي با بيان اين که سياست چند معلمي قبلاً به صورت آزمايشي در استان هاي اصفهان و البرز اجرا شده است، افزود: اين درحالي است که با بازنشستگي بخشي از معلمان ابتدايي که به سابقه ۳۰سال خدمت رسيده اند روبه روييم. عواملي از اين قبيل، موجب شده است که در سال تحصيلي آينده در مقطع ابتدايي کمبود نيروي انساني داشته باشيم. ديمه ور درباره چگونگي تامين نيروي انساني در دوره ابتدايي عنوان کرد: براي جبران اين کمبود راهکارهاي متفاوتي با توجه به شرايط و امکاناتي که هر استان دارد، انديشيده شده است. در اين راستا استان هاي کشور موظف شده اند تا پانزدهم تيرماه سازماندهي نيروي انساني در دوره ابتدايي را انجام دهند تا مشخص شود در چه منطقه اي، چه تعداد نيرو با چه جنسيتي لازم است. نقل و انتقالات نيز بايد زودتر انجام شود. وي افزود: راهکارهاي مختلف براي استان ها به فراخور شرايط ارسال شده است. به عنوان مثال بخشنامه اي به استان ها ابلاغ شده که بر اساس آن اجازه استمرار خدمت معلمان دوره ابتدايي که به ۳۰ سال سابقه خدمت رسيده اند داده شده است و اين افراد مي توانند با نظر آموزش و پرورش استان ادامه خدمت دهند. اين مقام مسئول از احتمال دوشيفته شدن مدارس در برخي مناطق کشور خبر داد و گفت: سياست ما اين است که مدارس در نوبت صبح به طور ثابت فعاليت کنند، اما اگر در نقاطي با بحران نيروي انساني مواجه شويم، فعاليت مدارس در نوبت دوم اجتناب ناپذير خواهد بود تا از نيروهاي انساني منطقه در شيفت هاي دوم مدارس نيز استفاده کنيم.

 


فايل هاي مربوطه :
بخشنامه استاني.pdf107.179 KB
بخشنامه وزارتي طرح تدريس تخصصي معلمان 1.pdf93.75 KB
بخشنامه وزارتي طرح تدريس تخصصي معلمان 2.pdf250.941 KB
   

[ شنبه 11 مهر 1394برچسب:,

] [ 21:10 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

چگونه یک معلم فعال ، پرانرژی و تاثیر گذار باشیم ؟


          هر شخصی دوست دارد در موقعیت ها و شغل خود ، فردی موثر ، موفق ، و مطرح بوده و به او با دیده  منفعل ، بی تفاوت ، تاثیر پذیر صرف ، گوشه گیر  و نا کارآمد نگاه نشود و تمایل دارد  بتواند بر محیط  کاری خود  ، همکاران ، مدیران و مافوقان  و غیره  تاثیر مثبت بگذارد. روش های بسیار زیادی برای این کار وجود دارد  که برخی از آنها فهرست وار درج می گردد :

1- مطالعه کافی کتب مرتبط با شغل معلمی ، روزنامه ها و نشریات ، بررسی وبلاگها و سایتها ی فعال معلمان و ادارات آموزش و پرورش  جهت به روز آوری اطلاعات و آگاهی از آخرین یافته های مرتبط با شغل معلمی و کاربست آنها.

2- مطالعه در زمینه آموزش و پرورش تطبیقی و مقایسه فعالیتهای معلمان و مدارس کشور با  معلمان و مدارس خارجی  و کسب تجربه از فعالیتهای آنان ، این موضوع از طریق بررسی وبلاگ و سایت مدارس و معلمان خارجی به خوبی و به ارزانی  ممکن است .

3- شرکت فعال در انواع مسابقات علمی و مقاله نویسی معلمان و جشنواره ها که توسط ادارات و سازمانهای آموزش و پرورش برگزار می شود . این موضوع به مطالعه معلم می انجامد که موجب به روز شدن اطلاعات وی گشته یا موفقیتهایی برایش به دنبال خواهد داشت .

4- شرکت فعال در کلاسهای ضمن خدمت و باز آموزی معلمان  که توسط ادارات آموزش و پرورش برگزار می گردد .

5- حضور فعال در جلسه شورای معلمان مدرسه و اظهار نظرهای صحیح و علمی با استناد به مطالعات کافی و حالت منفعل نداشتن در این جلسات جهت مطرح شدن نظرات مثبت شما و جلب توجه مدیر و سایر همکاران  و نیز ترغیب دیگر معلمان شرکت کننده برای شرکت فعال در بحث های جلسه شورا .

6- شرکت در مسابقات اقدام پژوهی و انتخاب موضوع های جدید برای تدوین و شرکت در مسابقه.

7- شرکت در انواع همایش و سخنرانیهای کارشناسان و مدعویین ادارات آموزش و پرورش منطقه و استان جهت کسب اطلاعات علمی جدید در راستای شغل معلمی.

8- افتتاح وبلاگ یا سایت اینترنتی و درج مطالب نوشته شده به وسیله خودتان و توجه کافی به نظرات بازدید کنندگان و تهیه مطالب درخواستی آنان . و تبادل لینک و اطلاعات با سایر وبلاگها ، این کار موجب  مطالعه بیشتر شما و تمرین کافی برای نوشتن و اظهار نظرهای علمی خواهد شد .

9- در صورت امکان از مدیر مدرسه بخواهید  هر چند وقت یکبار  به کلاس شما آمده و از نزدیک شاهد فعالیت و روش تدریس شما در کلاس باشد  تا چنانچه  نظری داشت  بعدا" به شما اعلام نماید  در غیر اینصورت با هماهنگی مدیر می توانید از سایر  همکاران مانند بازرسان  و کارشناسان اداره برای حضور در کلاس خود دعوت به عمل آورید .

10- بردن ابزار و یا استفاده از رسانه های آموزشی در کلاس ، علاوه بر ایجاد جذابیت در تدریس برای دانش آموزان ،  شما را معلمی  علاقمند ، کوشا و فعال  برای سایر همکاران و مدیر مدرسه معرفی خواهد نمود . ابزار آموزشی الزاما" وسایل گرانقیمت که ممکن است در دسترس شما نباشند ، نیستند ،  بلکه وسایل و موادی ارزان و ساده  مانند انواع عکس ، کتب ، مجلات و روزنامه و غیره نیز مفید است .

11- در خواست از مدیر مدرسه برای برنامه ریزی جهت شرکت دادن دانش آموزان شما در بازدید های علمی و کلا " استفاده از موقعیتهای آموزشی در راستای تدریس .

12- جهت حفظ اقتدار خود و توانایی مدیریت کلاس درس ،  حتی الامکان از بروز درگیری در کلاس درس خود داری نمایید . خیلی اوقات ، خود داری و سعه صدر و چشم پوشی معلم از خطاهای جزیی دانش آموزان ، از وقوع درگیری و تنبیه و به هم ریختن نظم کلاس و مدرسه و متعاقب آن گلایه سایر همکاران و دانش آموزان و والدین ، جلوگیری خواهد کرد . با سعه صدر ، شما به عنوان  معلمی مقتدر و با توانایی مطلوب اداره کلاس برای دانش آموزان و همکاران معرفی خواهید شد .با خطای دانش اموزان در موقعیتهای منا سب دیگر  ، برخوردهای حساب شده و سنجیده داشته باشید و زود از کوره در نروید .

13- در زمان حضور در مدرسه حتی الامکان از گوشه گیری ، پکر بودن ، سکوت مطلق، در فکر فرورفتن، خشم افراطی، اظهار مداوم گلایه و شکوائیه ، خود داری نمایید تا به زودی از چشم دیگران نیافتید و بلکه دیگران با دیدن شما انرژی بگیرند . در زنگ های تفریح و در دفتر مدرسه و سالن ، نشاط  خود را به دیگران هم منتقل نمایید  . زمانیکه حرفی برای گفتن ندارید  به تبادل تجربه  در مورد امور آموزشی و کلاسداری بپردازید.

14- سر وقت در مدرسه حاضر شدن ، سر وقت به کلاس رفتن ، برخورد مناسب با همکاران ، سخنان مفید و سنجیده در جمع همکاران و دانش آموزان ، رعایت  نظم و غیره  معرف خوبی برای شما به عنوان فردی منضبط و موفق خواهد بود .

15- احترام کامل به کلیه کارکنان مدرسه ، احوالپرسی و خداحافظی های گرم ،پرس و جو از احوال همکاران ، شرکت در مراسم مختلف همکاران در خارج از مدرسه ، مساعدت و همدلی با آنان هنگام وجود مصائب و مشکلات ، شما را فردی خونگرم و دوست داشتنی معرفی خواهد کرد.

16 - مطالعه روش های تدریس نوین ، کسب تجربه از سایر معلمان موفق ، ارزشیابی از روشهای خود و از همه مهمتر استفاده از شیوه های تدریس فعال و مشارکتی تاثیر زیادی بر موفقیت شما خواهد داشت . استفاده از این شیوه ها نه تنها معلم را خسته نمی کند  بلکه وی را در بین همکاران مدرسه ، برجسته خواهد ساخت و در یادگیری دانش آموزان  موثر خواهد بود . به عنوان مثال استفاده از الگوی همیاری در کلاس و گروه بندی دانش آموزان باعث خواهد شد آنها ضمن مشارکت و فعالیت در کلاس ، علاقه خاصی به معلم پیدا کرده و این کار رضایت دانش آموزان ، والدین آنها ، مدیر و معاون را نیز در پی خواهد داشت و در نهایت ، شما ، خود پنداری مثبتی  از خود خواهید داشت . استفاده از روشهای مشارکتی و فعال یادگیری از خستگی معلم در کلاس و یکنواخت صحبت کردن وی به میزان زیادی خواهد کاست .

17 - انجام برخی امور به ظاهر ساده در مدرسه و کلاس ،  شما را به عنوان فردی فعال ، پر انرژی ، خونگرم و مورد علاقه به دیگران معرفی خواهد کرد که خیلی از معلمان ممکن است  تمایلی بدان نداشته و یا از اهمیت آن مطلع نباشند . مثلا"  انداختن عکس های دسته جمعی با دانش آموزان ،برگزاری جشن فارغ التحصیلی  یا اتمام پایه برای کلاس خود ، شرکت در نماز جماعت مدرسه همراه دانش آموزان ، شرکت در فعالیتهای فوق برنامه و پرورشی همراه دانش آموزان ،شرکت در اردوها و بازدیدهای خارج از مدرسه همراه آنان ، سخنرانی در مراسم آغازین مدرسه ، کمک و مساعدت مدیر ، معاون و مربی پرورشی در اجرای برنامه ها به مناسبتهای مختلف مذهبی و اعیاد  ، امانت دادن کتاب و مجله و غیره به دانش آموزان ،و فعالیتهای متنوع دیگر  ...

[ پنج شنبه 9 مهر 1394برچسب:,

] [ 20:53 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

عید سعید غدیر

[ پنج شنبه 9 مهر 1394برچسب:,

] [ 20:34 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

مراحل نوشتن طرح درس روزانه

 

به طور کلي براي تهيه يک طرح درس روزانه، مراحل و نکات زير را به ترتيب دنبال مي کنيم.

1- مشخصات کلي:

ابتدا بايد نام درس، موضوع درس، مدت جلسهأ شماره طرح درس، نام مدرسه، تعداد دانش آموزان، کلاس و دوره تحصيلي، نام معلم و تاريخ را در بالاي صفحه کاربرگ طرح درس نوشته شود.

2- مشخص کردن اهداف کلي، جزيي و رفتاري:

يک معلم آگاه هدفهاي کلي و رفتاري موضوعي که قصد تدريس آنرا دارد مشخص مي نمايد.

1-2. هدفهاي کلي: يک هدف کلي، يک عبارت واحد است که وضعيت فراگير را پس از دريافت يک عمل آموزشي توصيف مي کند . به عبارت ديگر هدفهاي کلي آموزشي حاوي نتايجي هستند که معلم انتظار دارد، در اثر آموزشي که به دانش آموزان مي دهد و فعالتيهايي از آنها براي يادگيري به عمل مي آورند عايد آنان گردد. اين قبيل اهداف مهم هستند و در معرض تعبيرهاي گوناگون قرار مي گيرند.

2-2. هدفهاي جزيي: هدفهاي کلي قابليتهايي هستند که قرار است فراگيران پس از گذراندن مجموعه اي از تجارب يادگيري کسب کنندو چون اين هدفها با واژه هاي کلي بيان مي شوند معمولاً توضيح بيشتر ضروري است. اين توضيح از طريق ارايه مجموعه اي از هدفهاي جزيي انجام مي پذيرد.

3-2. هدفهاي رفتاري: پس از مشخص نمودن اهداف کلي و تجزيه آن به اهداف جزيي، اهداف رفتاري مطرح مي گردد. هدفهاي رفتاري عبارتند از اعمال، رفتارها ، حرکات وآثاري که قابل مشاهده کردن ، شنيدن ، لمس کردن و قابل سنجش باشند. اين قبيل اهداف مشخص مي سازند که دانش آموزان به هدفهاي کلي رسيده اند. براي طرح هدفهاي رفتاري رعايت چهار ويژگي و مخاطب، فعل رفتاري، شرايط و معيار و درجه، ضروري مي باشد.

3- وسايل آموزشي:

انتخاب رسانه هاي مناسب منجر به آموزش مؤثرتر خواهد شد. از يک رسانه آموزشي نمي توان در همه موقعيتهاي آموزشي استفاده کرد. هر موقعيت آموزشي رسانه خاص خود را طلب مي کند. بدون توجه به قابليتهاي رسانه هاي آموزشي در موقعيتهاي مختلف، نمي توان از آنها استفاده مناسبي به عمل آورد.

براي شناسايي يک رسانه ي مناسب ، ابتدا بايد به چند پرسش پاسخ داد. اين پرسشها عبارتند از:

هدف از ايجاد ارتباط چيست؟ چه کسي مي خواهد ارتباط برقرار کند و چه ويژگيهايي دارد؟ مخاطب ارتباط کيست؟ چه ميزان پذيرش دارد؟ ويژگيهاي او چيست؟ شرايط زماني و مکاني برقراري ارتباط چيست؟ و براي انجام اين کار چه امکاناتي وجود دارد؟

به طور کلي عوامل مؤثر در انتخاب رسانه ها عبارتند از: 1- نوع هدفهاي آموزشي 2- ويژگيهاي مخاطبان 3- روشهاي فنون آموزشي 4- قابليت رسانه براي انتقال پيام مورد نظر 5- جذابيت رسانه 6- کيفيت فني هنري 7- عملي بودن و سهولت کاربرد 8- اقتصادي بودن.

4- روشهاي تدريس: 

با پيشرفت علوم و فنون و پيچيده شدن جوامع بشري ، نيازهاي فردي اجتماعي نيز پيچيده تر مي شود و براي ارضاي نيازهاي پيچيده احتياج به علوم و فنون پيچيده تر مي باشد.

کسب علوم و فنون در سايه به کارگيري روشهاي مفيد و مؤثر ، جديدو کارآمد در آموزش امکان پذير است. به همين دليل به منظور نيل به اهداف آموزشي تعيين شده بهره گيري از روشهاي تدريس و الگوهاي تدريس متناسب با هدفهاي درس و نوع مطالب و بحث، نوع کلاس، تعداد دانش آموزان و غيره روشها و الگوهاي خاص مورد استفاده قرار مي گيرد.

5- قبل از شروع درس:

هر معلمي قبل از شروع درس بايد از حضور دانش آموزان آگاهي حاصل کند، همچنين مطمئن شود که آنان از سلامت روحي و جسمي براي شروع درس آمادگي دارند، زيرا دانش آموزان بايد در آغاز درس احساس آرامش نمايند و مشتاقانه منتظر ياد گرفتن درس جديد باشند، پيش از شروع درس جديد چنانچه از قبل تکليفي براي دانش آموزان تعيين شده است مورد بازديد و بررسي قرار گيرد و برنامه هاي ديگر با صلاحديد معلم انجام مي گيرد. ولي بايد توجه داشت که کارهاي قبل از شروع درس نبايد زياد طول بکشد زيرا طولاني شدن اين مرحله از شور و شوق اوليه فراگيران مي کاهد.

6- ارزشيابي تشخيصي:

پيش از آغاز درس جديد معلم بايد رفتار ورودي دانش آموزان را مشخص سازد  دکترسيف معتقد است که : "رفتار ورودي بر آمادگي فرد براي يادگيري رفتاري تازه دلالت دارد. به سخن ديگر آنچه کسي قبلاً يادگيرفته است يا آنچه براي شروع به يادگيري مطلبي تازه مي بايست يادگرفته باشد رفتار ورودي او ناميده مي شود".

معلم قبل از شروع درس جديد بايد اطمينان حاصل کند که دانش آموزان مطالب درس قبل ، به خصوص مطالبي که دانستن آنها براي درس جديد پيش نياز محسوب مي شود را مي دانند. به همين دليل به هر طريق که لازم مي داند از پيش دانسته هاي دانش آموزان ارزشيابي به عمل مي آورد. نوع ارزشيابي بستگي به نوع درس و هدفهاي درسي مي تواند از سئوال شفاهي تا آزمون کتبي متغير باشد توجه به ميزان اطلاعات قبلي دانش آموزان، از اين بابت که سطح درس دادن براساس آن تنظيم شود، ضروري مي باشد.

7- آماده سازي:

آماده سازي فعاليتي است که معلم از طريق آن سعي مي کند ارتباط معني دار بين تجربيات قبلي و انتظارات و نيازهاي شاگردان با هدفهاي آموزشي کلاس برقرار کند. معلم پيش از آنکه مطلب اصلي را به دانش آموزان ارايه دهد بايد ذهن و حواس آنها را براي آموختن درس جديد جلب نمايد. به طور کلي هدف از آماده سازي عبارت است از تمرکز بخشي حواس فراگيران، معرفي ضمني غيرمستقيم موضوع درس به ايجاد علاقه و انگيزه و کنجکاوي در دانش آموزان براي يادگيري مطلب جديد.

معلمان مسئولان پديدآوري موقعيتهايي هستند که در کارآموزان و دانش آموزان ايجاد انگيزه کنندو آنان بايد موضوعات درس و ساير مواد آموزشي را به گونه اي آراسته و ترتيب دهند که نيازهاي فراگيرندگان برآورده شود.

8- ارائه ي  درس:

اين قسمت اساس طرح درس را تشکيل مي دهد و بايد به کاملترين وجه تنظيم گردد. درس جديد بايد بر پايه دانسته ها و تجارب قبلي دانش آموزان طراحي و ارايه گردد، بطوريکه ارتباط منطقي درس جديد با مرحله آماده سازي حفظ گردد. مطالب ارايه شده بايد داراي پيوستگي و نظم منطقي باشد معلم بايد فعاليتهايي را که به روشها و فنون تدريس مربوط مي شود در ارايه درس به اختصار مشخص نمايدو تنها نام بردن از عنوان کلي روشها و الگوهاي تدريس کافي نيست بلکه لازم است نوع فعاليتهايي را که معلم مي خواهد در جريان ارايه انجام دهد در اين قسمت قيد نمايد.

9- فعاليتهاي تکميلي:

انتخاب روش براي انجام فعاليتهاي تکميلي به موضوع و هدف درس بستگي دارد. به عنوان مثال، اگر درسي که ارايه مي شود به جمع بندي نياز دارد معلم بايد نوع آن را انتخاب کند، آيا جمع بندي را به طور شفاهي انجام مي دهد و يا به صورتهاي ديگر و غيره.

چنانچه براي تکميل درس تمرين لازم باشد بايد نوع تمرين و چگونگي انجام آن در طرح درس مشخص گردد. مثلاً اگر قرار است دانش آموزان تمرينهاي کتاب را انجام دهند، بايد تمرينهاي مورد نظر با ذکر صفحه در طرح درس قيد گردد.

10- ارزشيابي تکويني:

ارزشيابي تکويني به معناي ارزشيابي در همه مراحل تهيه برنامه است. در سراسر فرايند تدوين برنامه بايد انجام ارزيابي پرداخت و در هيچ شرايطي نبايد ارزيابي را وانهاد.

پس از پايان يافتن تدريس ، معلم از نتيجه ي کار خود و ميزان آموخته هاي دانش آموزان ارزشيابي به عمل مي آورد. ارزشيابي تکويني مي تواند جزء فعاليتهاي تکميلي نيز به حساب آيد مانند بازديد دفترهاي تمرين به منظور رفع اشکالهاي موجود ، جمع آوري پاسخ هاي دانش آموزان در مورد سئوال مطرح شده در کلاس ، ثبت اشتباهات دانش آموزان در دفتر جبراني و دقت در رفتارهايي که نشانه علاقه مندي و يا عدم علاقه دانش آموزان نسبت به درس نيز مي تواند در ارزشيابي تکويني قرار گيرد.

[ شنبه 21 شهريور 1394برچسب:,

] [ 8:45 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

جــمـلات مخـتـلف بـرای تشویق

 

 جملات شادی آفرین:

 
از خط زیبایت لذت بردم.
• از دقت تو در نوشته هایت سپاسگزارم.
• از نوشته هایت پیداست که نظم داری.
• بسیار خوش خط نوشته ای.
• چه خط زیبایی "آفرین.
• خط زیبایت باعث شادی من شد.
• زیبا نویسی تو قابل تحسین است.
• خط کشی های صفحات دفترت "نوشته هایت رازیبا تر کرده است.  

 

 جملات پرورشی

آفرین به شما که به مسایل دینی اهمیت می دهید.
• احترام به والدین از خصوصیات خوب شماست.
• پاداش مهربانیت نزد خداست.
• فرزندم اگر می خواهی با خدا صحبت کنی قرآن بخوان.
• دخترم "تلاش تو در حفظ حجاب قابل تقدیر است. 

 جملات تشویقی
آفرین بر همت و پشتکار شما. آفرین بر این سلیقه.
• عزیزم" گل کاشتی مرحبا بر" امید فردا.
• مرحبا به سعی و کوشش تو. مرحبا بر فرشته کوچک.
• آفرین بر دانشمند کوچک ستاره تابانم آفرین.

 جملات حرکت آفرین
• از این که کوشش می کنی خوش حالم. از پیشرفتی که کرده ای شادم.
• با تلاش خود شادم کردی. پیشرفت تو به خاطر تلاش توست.
• تلاشت مرا امیدوار کرد. تلاشت بسیار با ارزش است.
• به امید شاهد موفقیت های بیشتر. هزار آفرین که نمره ات به .......رسیده است. هر کس کار نیکی انجام دهد"ده برابر آن پاداش به او خواهند داد. سوره انعام آیه160
خدایا تو معلمی" معلمی که با همه ی معلم های دنیا فرق دارد" معلمی که دنبال بهانه می گردد تا جایزه بدهد و همیشه جایزه اش بیشتر از کاری است که کرده اند.خدایا کمکم کن تا ستاره های دفترم هر روز زیادتر شود.خدایا به خاطر ستاره هایی که تابه حال به من داده ای ممنونم.

[ شنبه 21 شهريور 1394برچسب:,

] [ 8:38 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

پیشنهاداتی به معلمان برای اثر بخشی و کارایی بیشتر در کلاس درس

جذابیت کلاس درس و جلوگیری از خستگی معلم و دانش آموزان

هر معلمی با بالا رفتن تجربه اش پی خواهد برد که باید به برخی کارهای ضروری در کلاس درس توجه نماید ، بعضی اعمال را نباید انجام دهد، و خود را در کلاس برای دقایقی به جای شاگردان فرض نماید . تجربه نشان داده معلمانی که در کلاس درس فعالیت و تحرک بیشتری داشته ، به شغل خود علاقه و عشق می ورزند ، هدف های متنوعی دارند ، درگیری ها و جنگ اعصاب کمتری داشته باشند ، دیر تر از دیگران فرسوده و شکسته خواهند شد و همیشه به عنوان فردی شاداب و با نشاط و موفق در شغل خود نزد دیگران شناخته شده اند . در زیر به صورت خلاصه ، کارهایی که معمولا" در کلاس درس باعث حلب توجه دانش آموزان ، علاقمندی به درس و معلم و نشاط آنان میشود و برگفته از تجارب شخصی است ، ذکر می گردد .

       با شنیدن نام " برنامه " یا " طرح درس " یا " طرحی برای مدیریت کلاس"  ، اذهان به سراغ چندین صفحه کاغذ می رود که در آن با دقیقه و ثانیه ، ریز فعالیتها نوشته شده و به عبارتی ، معلم را در چهار چوب مقرراتی ، محصور می کند ، (و به این دلیل خیلی ها حتی در مورد آن هم صحبت نمی کنند) اما مقصود از داشتن برنامه ، الزاما" با ثبت آن ( و چیزی شبیه به طرح درس معرفی شده در کتب روش تدریس ) ، یکسان نیست . موارد زیر در دوره ابتدایی تا دبیرستان اعمال شده است و تاثیرات شگرفی بر دانش آموزان داشته است :

1-     به محض مشاهده علایم خستگی در دانش آموزان و حواس پرتی آنان ، جریان تدریس  یا پرسش را قطع کرده و به آنها اجازه داده شود که از جای خود بلند شده ، کشش عضلانی داشته ، نفسی بکشند و دقایقی کوتاه آزاد باشند ( در این حال تحمل برخی مزه پرانی ها به هم در جلسات اول  ، ضروری است و سپس عادت خواهند کرد ) ، اگر بدون توجه به خستگی دانش آموزان به تدریس یا پرسش ادامه دهیم ، در واقع کاری بیهوده و بی ثمر را دنبال خواهیم کرد .

2-     هیچگاه بدون اطلاع قبلی ، پرسش کلاسی یا امتحان کتبی برگزار نکنیم و حتی در جلسه قبل ، صفحات و نوع پرسش و حتی افرادی که از آنان پرسش شفاهی انجام می شود تلویحا" مشخص شوند و این صرفا" برای رفع حالت اضطراب دانش آموزان است ، برخی معلمان برای  حالت " همیشه آماده باش بودن کلاس " توجهی به این نکته ندارند که امتحان یا پرسش  بدون اطلاع قبلی ، از نظر دانش آموزان نوعی مچ گیری محسوب می شود . در رابطه با دانش آموزانی که از آنان پرسش به عمل می آید باید گفت معمولا" به سه دسته تقسیم می شوند و هر کسی تکلیف خود را خواهد دانست و در کنار آن پاسخ گویی داوطلبانه هم مد نظر قرار می گیرد و بدین ترتیب دانش آموزان تمایل بیشتری هم برای جواب دادن دارند و درگیری ها خیلی کمتر می شود .

3-     حتما" قبل از تدریس درس جدید ، خلاصه مطلب قبلی برای دانش آموزان گفته شود و آنها را به هم ربط داد .

4-     اگر وقت اضافه ای در کلاس موجود بود ، نباید گذاشت دانش آموزان از سرو کول هم بالا بروند بلکه به نحوی باید آنها را تحت آموزش قرار داد به عنوان مثال صحبت و تبادل نظر در مورد مسایل اجتماعی محل سکونت ، یا وضع مدرسه و غیره ، دانش آموزان اظهار نطر در جمع را خیلی دوست دارند .

5-     طوری برنامه ریزی شده  که هر جلسه با توجه به دوره تحصیلی و پایه ، حدود 3 تا 5 دقیقه یک رفتار نیکو اجتماعی  فردی ، و یک روایت یا حئیث مرتبط با دانش آموزان در پایان کلاس ذکر می شود . دانش آموزان آن را یاداشت می کنند این موارد حتی در کلاس ریاضی  و تاریخ و غیره هم امکان پذیر است و اگر حالت اظهار نظر پیدا کند ، از آن به عنوان روش تدریس  " قضاوت به شیوه حقوقی"  هم   استفاده می شود .

6-     با بهره گیری از روش ایفای نقش ( برای هر درسی امکان دارد) توسط دانش اموزان ، منظور خود و موضوع  را سریعتر و بهتر به دانش آموزان منتقل کنید ، بهتر است جلسه قبل ، قرار ایفای نقش ، موضوعات و شرکت کنندگان مشخص شوند .حمید رضا ترکمندی http://moallem1.blogfa.com

7-     به صلاحدید معلم می توان هر جلسه یکی از دانش آموزان را به ترتیب انتخاب کرد تا مطالبی در راستای درس را به دانش آموزان ارائه دهد ( این کار بین دانش آموزان به نام کنفرانس  مشهور است) . اگر معلم بتواند اهداف این کار را کاملا" تشریح و زمینه های آن را فراهم نماید ، شاگردان هم بدان علاقمند خواهند شد ، در صورتی که همه کلاس در برنامه شرکت کنند ، موانعی مانند  تمسخر دیگران ،اضراب صحبت در روبروی همکلاسی ها و غیره به تدریج  کمتر خواهد شد .

8-     استفاده از ارزانترین و کاراترین تشویق ها یعنی تشویق لفظی ( با دلیل نه طبق عادت کلامی ) را در کلاس هرگز فراموش نکنید . کلماتی مانند : آفرین !  احسنت !  خوبه ! باریک ا...! تشکر ! به جابود ! خوشحالم ! و غیره اثری شگفت انگیز دارد .

9-     استفاده از  تشویق " کف زدن " توسط کل کلاس برای موفقیتهای کوچک و بزرگ آنان ، یا به دنبال آمادگی کل دانش آموزان یا گروهی از آنان برای پاسخ گویی به درس ، اتمام درس ، کسب نمرات مطلوب ، اظهار نظرهای مناسب و غیره ، حال و هوای کلاس را عوض خواهد کرد .

10-دو کار در کلاس نباید توسط معلم فراموش شود ، و اثر معجزه آسایی در آرامش و آمادگی دانش آموزان دارد و آن ذکر صلوات در برخی مواقع و یا  تلاوت آیاتی از قرآن مجید با ترجمه توسط یکی از دانش آموزان است . و این کار ارتباطی به دروس خاص ندارد اینکه نباید فقط به کلاس دینی و پرورشی یا قرآن بسپاریم . حداقل هر چند جلسه یکبار شروع کلاس با تلاوت قرآن در آرامش شاگردان موثر است ...

11-بردن روزنامه به کلاس حتی ، دو سه هفته یکبار ،و اختصاص دقایقی از ذکر خلاصه مطالب آن که مرتبط با درس باشد، مفید است .

12-برای پرسش پای تخته الزامی نیست که دانش آموز سرپا و روبروی دانش آموزان بیاستد ، می توان برای آنها که خیلی اضطراب دارند ، یک صندلی روبروی میز معلم گذاشت تا دانش آموزانی که مایل هستند روی آن نشسته و با حالت شبیه به مصاحبه به درس پاسخ گویند ( با اجرای این روش ، کلیه دانش آموزان ، خصوصا" شاگردان مضطرب ، تمایل نشان داده و نمرات مطلوبی کسب کرده اند )

13-هر دو ماه یکبار  به صورت غیر مستقیم نظر دانش آموزان خود را در مورد  شیوه تدریس و کلاس داری و برنامه آن بسنجید ، مطالبی را به شما خواهن گفت که قطعا" تعجب خواهید کرد!(شنیدن یا خوانده انتقادات دانش آموزان  جرات خاصی می خواهد !) و شما باید برای رفع نقایص روش خود اقداماتی بیاندیشید یا از رضایت آنان مطلع شوید.www.zibaweb.com

14-سعی کنید هر ساله با دانش آموزان خود تعدادی عکس دسته جمعی بیاندازید و یکی از دانش آموزان اسامی را پشت عکس یااگر دیجیتالی بود به صورت دستی برای شما بنویسد ، این کار خیلی مورد علاقه دانش آموزان است و احساس صمیمیت خاصی با معلم می کنند و برخی از آنها که برای کلاس درد سر ساز بوده اند با این اعمال ، تغییراتی خواهند داشت . امروزه دوربین های دیجیتالی و غیره  کار را بسیار راحت و کم هزینه کرده اند .

15-حتی در دبیرستان به دانش آموزانی که درخواست بیرون رفتن از کلاس و ابخوری یا غیره را دارند ، توجه نمایید  و در راهنمایی و ابتدایی به هیچ وجه مانع نشوید ، در غیر این صورت آن دسته دانش آموزان به اجبار در کلاس نشسته و حتی گاها" شاهد مشکلات ناخواسته ای خواهید شد مثل : تهوع ، بیهوش شدن از ضعف یا احساس شرمندگی آنان ، برخی معلمان به اشتباه ، عدم اجازه به دانش آموز را نشان از مدیریت مطلوب خود و اداره کلاس می دانند ! برای این مورد باید در شورای معلمان هماهنگی لازم با دفتر صورت گیرد مانند کنترل برای عدم خروج از مدرسه و ...

16-با هماهنگی دفتر مدرسه و انجمن اولیا جوایز هر چند ساده مانند  خودکار و غیره را تهیه و به بهانه های مختلف هر مدت یکبار به دانش آموزان اهدا کنید در این میان دانش آموزانی که پیشرفتهایی داشته اند باید بیشتر مورد توجه قرار گیرند تا حال مشاهده نشده که آنها جایزه را رد کنند  و هیچ سالی هم نبوده که انجمن اولیا و مدیر مدرسه از تهیه این جوایز کوچک  خوداری نمایند . حتی در دبیرستان هم این موارد به کار گرفته و دانش آموزانی که دارای توانایی مالی بسیار بالایی هستند ، از این کار معلم بسیار خوشحال می شوند .

17-تهیه تراکت هایی برای کلاس توسط معلم در رابطه با درس یا موضوعات دیگر و نصب آن در کلاس ( در حضور دانش آموزان) توجه آنان را به شدت جلب می کند ( قبلا با خودکار و مازیک نوشته می شد ولی امروزه هر مدرسه ای چاپگر دارد ...)نباید این کار را فقط وظیفه مربی پرورشی دانست بلکه برای هر درسی امکان پذیر است .

18-استفاده از روش مصاحبه 2 یا 4 نفری در رابطه با درس یا موضوعات اجتماعی توسط دانش آموزان و با هدایت معلم برای آنان بسیار جذاب است که می توان دو میز را در پای تخته  روبروی هم گذاشت و 4 نفر  دو به  دو برای مدت 5 تا 10 دقیقه  با هم به بحث بپردازند . البته باید جلسه قبل موضوع و افراد مشخص شوند و نظارت کامل معلم برای رسیدن به هدف مد نظر قرار گیرد .

19-هر معلمی در شرایط لازم میتواند مهارت های زندگی را در کلاس به دانش آموزان آموزش دهد گاهی وقت ذکر یک خاطره کوتاه از حسادت ، میتواند در تغییر نگرش دانش آموزان بسیار موثر باشد و درگیری های کلاسی و یا درگیری با دفتر را به طرز چشمگیری کاهش داد ، معلمان چند دهه قبل پند و نصایح خود را از دانش آموزان دریغ نمی کردند و عموما" نتایج مطلوبی داشت و شما هم حتما" خاطره ای از این اعمال معلم در کلاس دارید .

20-رعایت زمانبندی دروس بسیار مهم است اگر در یک جلسه  3 درس داده شود و یا 3 جلسه پشت سر هم فقط پرسش پای تخته بدون تدریس داشته باشیم ، اشکال ایجاد خواهد شد و منتظر خستگی خود و دانش آموزان و افزایش  بی نظمی آنها و جنگ اعصاب برای خود باشید .

21-هر چند وقت یکبار به دانش آموزان اجازه بدهیم خاطرات خوب و بد خود را از کلاس  شما یا کلاس سنوات قبل برای کلاس تعریف کنند ، این مورد علاوه بر اینکه یک بازخورد مفید برای روش شماست ، می تواند در جذابیت کلاس  و رفع نگرانی و حتی اضطراب دانش آموزان هم نقش داشته باشد .

22-اگر وقت اضافه ای موجود بود ، با دانش آموزان در مورد مهمترین اتفاقات هفته پیش در سطح شهر یا رسانه ها تبادل نظر کنید تا دید آنها به مسایل محیط و نحوه بیانشان را تقویت نمایید .

23-بردن کتابهای مرتبط با درس ، اثر خوبی بر حلب توجه دانش آموزان دارد و این اعمال را هرگز فراموش نکرده و شما را به عنوان معلمی دلسوز و علاقمند به حرفه خود معرفی خواهد کرد .

24- متاسفانه برخی معلمان ، "تدریس" را با در آوردن سئوال و جواب تمام متن توسط خودشان ، اشتباه می گیرند ! این کار علاوه بر اینکه باعث انهدام خلاقیت و کاوشگری دانش آموز می شود بلکه معلم را خسته کرده و دانش آموز چیز تازه ای یاد نخواهد گرفت  ! باید گفت بعضی از والدین در این کار معلم هم نقش دارند و وی را مجبور میکنند که به خیال خود ، فرزندشان را برای امتحان آخر سال آماده کند ! اگر نوشتن نمونه سوال لازم است بهتر است این کار را به دانش آموزان محول کنیم ، آنهم بعد از تدریس و با هدف مشخص برای صفحات محدود، و باز هم متاسفانه باید گفت برخی والدین یا دانش آموزان از بعضی معلمان تعریف و تمجید می کنند که ؛ حتی یک سوال را از کتاب جا نمی گذارد ( والبته یک کلمه هم توضیح نداده !)

25-صحبتهای بسیار مختصر با دانش آموزان در سالن و حیاط  یا حای درب مدرسه ، نقش مهمی در آرام کردن آنها در کلاس خواهد داشت و آنها احساس صمیمیت بیشتری  با معلم خواهند کرد.این صحبتها می تواند بسیار ساده و غیر خصوصی باشد مانند : "معلوم بود که دیشب درست رو خب خوانده بودی !"  یا  " آمادگی تو برای کنفرانس امروز خیلی خوب بود "  یا " ایا باز هم می توانی 3 خط مطلب در مورد درس فلان بنویسی ؟" ... این کار در هر سه دوره مهم است ولی در دبیرستان برای پیشگیری از اخلال و بی نظمی در کلاس و  در دوره ابتدایی و راهنمایی باعث کاهش چشمگیر اضطراب آنان خواهد شد . متاسفانه شنیده شده که" این کار ها دانش آموزان را پر رو خواهد کرد !"

26-وضع نکردن مقررات دست و پاگیر  و خشک کلاسی با عث جلوگیری از خستگی معلم و دانش آموز در کلاس خواهد شد  مهمتر اینکه آنها از معلم و کلاس دلزده نخواهند شد . بعضی معلمان حساسیت زیادی به جنب و جوش گریز ناپذیر شاگردان در کلاس دارند و حتی تنبیه هایی را اعمال کرده و وقت گرانبهای کلاس را به درگیری و تنبیه در مورد مقررات خود ، اختصاص می دهند .( به عنوان مثال کسی به هیچ وجه نباید برگردد و دانش آموز دیگر را نگاه کند ... یا نگاه کرده به پنجره کلاس ممنوع است !)

27-هر چند وقت یکبار نسبت به استفاده از تلویزیون و کامپیوتر و پخش تراکهایی در رابطه با درس ، برای دانش آموزان جالب خواهد بود و در یادگیری خیلی موثر است .

28-متاسفانه جدیت  بیش از اندازه و افراطی و خشک بودن معلم در کلاس باعث عدم علاقه دانش آموزان به وی ، درس و مدرسه خواهد شد و خود را مجبور به " تحمل" معلم و کلاس خواهند دانست  ، حتی این جدیت و سختگیری افراطی باعث شده تا برخی دانش آموزان از ادامه تحصیل در آن رشته جدا" واهمه داشته و مسیر زندگی آنها عوض شود ،  معلمانی که خوش اخلاق بوده و تبسم بر لب داشته باشند در آموزش موفق ترند ، شما هم این را تایید می کنید اگر ؛ در حدی باشد که مورد سوء استفاده قرار نگیرد . (نباید قاطعیت ، مدیریت وتوانایی اداره مطلوب کلاس را با سختگیری افراطی معلم ، اشتباه گرفت )

29-تغییر محل کلاس حداقل ، ماهی یکبار  موجب جلب توجه دانش آموز می شود مانند تشکیل کلاس در کارگاه ، آزمایشگاه ، نمازخانه ، کتابخانه وغیره.

30-یکی از راههای علاقمند کردن شاگردان به کلاس و درس و معلم  و همچنین رفع کدورتهای احتمالی طرفین ، بردن دانش آموزان به گردش علمی کلاسی است حتی بازدید از نمایشگاههای کتاب ، صنایع دستی ، جشنواره های دانش آموزی ، حضور در مزار شهدا برای دانش آموزان متوسطه  ، هواشناسی و غیره با هماهنگی دفتر مدرسه و اداره متبوع ، فواید زیادی دارد ...

[ شنبه 21 شهريور 1394برچسب:,

] [ 8:1 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

سرگروه های درسی مقطع ابتدائی شهرستان ماکو در سالتحصیلی 95-94

1 ملوک خسروی پایه اول  
2 علی محمدی پایه اول  
3 زینب اصغرزاده پایه دوم  
4 ابراهیم نجفی پایه دوم  
5 منصور رضازاده پایه سوم  
6 آرزو جلیلی پایه سوم  
7 عیسی عبدالله زاده پایه چهارم  
8 فاطمه مصطفی زاده پایه چهارم  
9 محبعلی نمازی پایه پنجم  
10 فاطمه رضائی پایه پنجم  
11 حیدرعلی قلی زاده پایه ششم  
12 زهرا آقازاده پایه ششم  

 

[ پنج شنبه 12 شهريور 1394برچسب:,

] [ 9:17 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

معلم امروز با اطلاعات دیروز نمی تواند دانش آموزان را برای فردا تربیت کند**

10 ویژگی معلمان در قرن 21 به قلم دکتر مرتضی مجد فر

معلم هزاره ی بیست و یکم:

1-با نظریه های یاد دهی – یاد گیری و چگونگی عملیاتی کردن آنها اشناست.

2- با طرح های نو آورانه و تحول خواه آموزش و پرورش کشور( سند تحول بنیادین، برنامه درسی ملی و..) به طور کامل آشناست و علاوه بر اجرا ، نسبت به آنها نقد دارد و در اصلاحشان می کوشد.

3- روش  های یاد دهی – یادگیری جدید را می شناسد و به راحتی تعداد قابل توجهی از آنها را در کلاس درس خود به کار می گیرد.

4-از طراحی آموزشی به عنوان عنصر بی بدیل  مهندسی آموزشی حتما استفاده می کند.

5- علاوه بر بهره برداری از آخرین یافته های it، یا وبلاگ  دارد یا از وبلاگ  معلمان دیگر به خوبی استفاده  می کند.

6- از مهارت نوشتن برخوردار است و می تواند تجربه های خود را با تعداد کلمات مشخصی که به او گفته می شود به خوبی بنویسد.

7- قدرت تحلیل کتابهای درسی یا رشته یا پایه ای را که تدریس میکند دارد و به درستی و با جزئیات اهداف و سرفصل های کتاب درسی  خود  و سابقه ی ارتباط عمودی و افقی آن ها را می شناسد.

8- با آخرین کتاب ها ، مجلات ، پژوهش ها و مقالات آموزشی مربوط به حوزه کار خود و دانش آموزانش آشناست و می تواند  حداقل اسم  5 نویسنده آموزشی ایرانی را با ذکر حداقل یکی از  آثارشان  را بگوید.

9- از قدرت الگوگیری برخوردار است.

10-  در پایان سال ،از مهارت تجزیه و تحلیل یک سال تحصیلی  و ارتباطات انسانی خود برخوردار باشد.

[ پنج شنبه 12 شهريور 1394برچسب:,

] [ 8:54 ] [ ولی عبدی پور ]

[ ]

صفحه قبل 1 2 3 صفحه بعد